English
Logo
9 september 2014

Voor u geselecteerd uit Energeia Energienieuws

'Diefstal van zonnepanelen wordt ook in Nederland een trend'


27 januari 2012
ARNHEM (Energeia) - "In BelgiŽ, Duitsland en ItaliŽ hoort diefstal van zonnepanelen er gewoon bij. Maar die landen zijn al veel verder met zon. Nederland wordt nog maar net wakker als het om zonne-energie gaat, maar je zult zien dat diefstal van zonnepanelen hier ook vaker gaat voorkomen." Directeur Harry Wolkenfelt van zonneparkverzekeraar Solar Insurance & Finance (Solarif) reageert met een vooruitziende blik op het bericht dat bij het informatiecentrum van het Limburgse natuurgebied Groot Heide onlangs twee zonnepanelen zijn gestolen. "Diefstal van zonnepanelen wordt in Nederland ook een trend."

Zonnepanelen, met een kostprijs van meerdere honderden euro's per stuk, zijn voor dieven aantrekkelijk omdat de panelen relatief makkelijk te verwijderen zijn en ook eenvoudig elders weer kunnen worden aangebracht, met behulp van alleen een omvormer en wat kabels. Uitgaande van de situatie in Duitsland en BelgiŽ, waar dieven regelmatig zelfs tientallen zonnepanelen tegelijk verdonkeremanen, verwacht Wolkenfelt dat deze diefstallen in Nederland over een jaar of drie 10% van de schades zullen uitmaken waarmee Solarif dan in ons land te maken krijgt.

Op dit moment is het aantal diefstallen van zonnepanelen in Nederland volgens Wolkenfelt nog "verwaarloosbaar". Sinds de oprichting van Solarif in Arnhem drie jaar geleden, kreeg het te maken met een "stuk of tien" van dit soort gevallen: "En dan heb ik het over kleine diefstallen van drie of vier paneeltjes." Wolkenfelt voorspelt dat naarmate er meer grotere zonneparken in Nederland komen, er in ons land ook meer veiligheidsmaatregelen zullen komen om diefstal te verijdelen.

Ter voorkoming van diefstal worden bij de bevestiging van zonnepanelen ook in ons land soms al zogenoemde eenrichtings- of breekmoeren gebruikt, bijvoorbeeld door Solar NRG. "Die moeren breken af als er aan gerommeld wordt. Alleen een slijptol biedt dan nog uitkomst. Maar dat maakt zoín herrie dat dieven de panelen niet ongemerkt kunnen wegnemen", legt de Westlandse installateur op zijn website uit.

Opdrachtgevers die zonnepanelen met anti-diefstalbouten laten aanbrengen, kunnen bij Solarif rekenen op een lagere verzekeringspremie, aldus Wolkenfelt, volgens wie het vastlijmen van de panelen ook een manier is om het leven van dieven zuur te maken. Hij voorspelt ook dat straks grote parken in ons land naar het voorbeeld van buitenlandse parken afgeschermd worden door hekken met infraroodcamera's en zelfs door bewakers op het terrein. Een park van enkele tientallen miljoenen euroís zal daardoor volgens hem slechts "een fractie" duurder worden.

Wolkenfelt ziet grote zonneparken in Nederland vooral gebouwd worden op de vele honderden voormalige vuilnisbelten die ons land telt: "Maar er zijn ook heel wat magazijnen en bedrijfshallen met plaats voor zonnepanelen". In dat opzicht verwacht hij dat Nederland na de opstart in 2012 als "solar-land" BelgiŽ snel voorbij zal steken: "In BelgiŽ heb je het over een markt van een kleine EUR 1 mrd, maar met de subsidies (SDE+, red.) die er hier nu voor zonne-energie beschikbaar zijn, wordt die markt in Nederland zeker groter."

Bij fabrikant en beheerder van zonneparken Pfixx Solar bevestigt verkoopmanager Mark Lieven dat het bedrijf de parken die het in beheer heeft extra beveiligt omdat zonnepanelen "aantrekkelijk zijn voor dieven". "Afhankelijk van de locatie en lokale situatie kiezen we voor hekken met camera's en huren we ook een particulier beveiligingsbedrijf in", aldus Lieven.

De zonneparken van Pfixx Solar bevinden zich nog hoofdzakelijk in het buitenland, zoals bij Berlijn (26,4 MWp). Maar ook in Nederland heeft het bedrijf een aantal grote parken op stapel staan, zoals het plan voor een zonnepark van 9 MWp bij Doetinchem. Ook rond dat park komen volgens Lieven "naar alle waarschijnlijkheid" hekken te staan met ook camerabeveiliging. Een kleiner zonnepark van het bedrijf staat er al op de voormalige vuilnisbelt in Azewijn (1,8 MWp). Daar staat ook een hek omheen, bevestigt Lieven, die daaraan toevoegt dat Pfixx Solar zelf nog nooit het slachtoffer is geweest van zonnepaneeldieven, "maar wel van koperdieven".

Paul Hazebroek
p.hazebroek@energeia.nl
Copyright©, Energeia, 2012

Dit nieuwsartikel is afkomstig uit Energeia Energienieuws, onze dagelijkse internet-nieuwskrant die toegankelijk is voor abonnees. De Energeia-nieuwsredactie brengt elke werkdag 12-15 kwalitatief hoogwaardige nieuwsartikelen. Ga voor een gratis Energeia Energienieuws proefabonnement naar Aanmelden.

Deel dit bericht:
LinkedIn Twitter
07:58
Energie Vakbeurs 2014 2014 Privacy statement Register for a trial account on Benelux in Brief Energy Tracker Banner webinar European Utility Week 2014 Gas Industry 2014 Neem een proefabonnement op EnergieNieuwsBE Registreer nu voor deelname aan de bijeenkomst Nationale Warmte Congres 2014