Bijna miljoen liter brandstof gestolen bij groenondernemers

Sneeuwschuiver
25 jul 2014 - 09:35

Bedrijven die actief zijn in groen, grond en infrastructuur zijn vorig jaar 950.000 liter aan brandstof kwijtgeraakt aan dieseldieven, blijkt uit cijfers van brancheorganisatie Cumela.

Bedrijven die bijvoorbeeld bermen maaien, grond verzetten en suikerbieten rooien liepen daardoor een totale schade op van 2 miljoen euro. Gemiddeld wordt er per brandstofdiefstal ruim 2500 liter brandstof buitgemaakt, meestal door een machine op een bouwplaats af te tappen.

Door de stijgende brandstofprijzen en het verhogen van de accijns voor zogeheten ’rode diesel’ verwacht de brancheorganisatie dat het aantal gestolen liters dit jaar verder zal toenemen.

De grootste schadepost voor grondbedrijven ontstaat echter door de diefstal van machines en onderdelen, wat de bedrijven een verlies oplevert van meer dan drie miljoen euro.

Bewegingsmelders

Sommige bedrijven hebben inmiddels camera’s met bewegingsmelders geplaatst, anderen huren een bewakingsdienst om hun machines in de gaten te laten houden. Ook is het gebruik van een afsluitbare tankdop, inclusief systemen om leegzuigen van de tank te voorkomen, in opmars. En een handige tip voor ondernemers: tank je machine niet ’s avonds vol, maar de volgende morgen. 

Het beveiligen heeft de bedrijven tot nu toe 3 miljoen euro gekost, wat neerkomt op gemiddeld om 4000 euro per onderneming.

Redactie Sprout

Volg ons ook op Twitter en Facebook

Tips? Mail redactie@sprout.nl