Campersite - Alles over campers, camperplaatsen, accessoires, techniek & onderhoud - Tweedehands & nieuwe campers

 

Nieuwsrubrieken

 

Camper kopen

Camper huren

Bedrijven

Bestemmingen

Campings

Onderhoud


Accessoires

Techniek

Campers zijn kostbare, en daardoor populaire objecten

Een camper is een kostbaar iets, zowel materieel als emotioneel. Je hebt meestal een behoorlijk bedrag betaald om hem aan te schaffen en in te richten, en je hebt er ook kostbare spullen in liggen zoals een navigatiesysteem, laptop, fotocamera, MP3-speler, televisie, mobiele telefoons etcetera.

 

Dat maakt een camper ook heel aantrekkelijk voor dieven, die er helaas soms niet voor terugdeizen om op een gewelddadige manier andersmans spullen te bemachtigen.Bijna tweederde wordt niet teruggevonden!

Jaarlijks worden er alleen al in ons land tientallen campers gestolen, waarvan er maar heel weinig worden teruggevonden. Zo zijn er in de periode juni 2008 t/m mei 2009 in Nederland maar liefst 54* campers gestolen, waarvan er maar 19* zijn teruggevonden. over het algemeen zijn de teruggevonden campers behoorlijk beschadigd en ontdaan van alle waardevolle spullen. Zoiets is niet alleen een financiële strop omdat in veel gevallen niet alles (voldoende) is verzekerd, maar het verlies van je dierbare camper is ook iets waar je behoorlijke emotionele schade van kunt hebben.

 

Bovengenoemde aantallen zijn alleen van gestolen campers in Nederland. In het buitenland, en zeker als we wat meer richting de Middellandse Zee of Oost-Europa gaan, zijn de cijfers relatief gezien nog hoger. Bovendien komt het nog véél vaker voor dat er in een camper wordt ingebroken.

 

Regelmatige bezoekers van het Camperforum zullen ongetwijfeld de vele berichten over inbraken en gestolen campers hebben gelezen, en de nog ergere praktijken waar criminelen gebruik van maken.

 

* Officiële cijfers van Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit

Wat zijn de gevaren?

Laten we eens een overzichtje maken met wat er met je camper, je spullen en jezelf zou kunnen gebeuren:
 

 • Diefstal van spullen op en rond de camper
  Er worden spullen zoals kabelhaspels of fietsen gestolen, die op en rond de camper zijn gestald. Vooral fietsen en scooters zijn populaire objecten.
   
 • Inbraak dmv openbreken
  Er wordt in je camper ingebroken. Dat kan gebeuren terwijl hij ergens geparkeerd staat, maar ook terwijl je er zelf in slaapt op een camperplek of camping. De dief breekt een deur of raam open om binnen te komen. Als je zelf in de camper slaapt zijn vooral de deuren en ramen van de camper relatief kwetsbaar.
   
 • Inbraak met gebruik van narcosegas
  De inbreker laat een dosis narcosegas in de camper lopen via een openstaand raam of dakluik, zodat hij ongestoord de camper kan openbreken.
   
 • Diefstal van de geparkeerde/gestalde camper
  De gehele camper wordt ontvreemd van een parkeerplaats of stallingsterrein.
   
 • Gewelddadige beroving op parkeerplaats/camperplek
  Criminelen maken gebruik van geweld om zich toegang tot de camper te verschaffen, en nemen kostbare spullen of zelfs de hele camper mee.
   
 • Gewelddadige overval onderweg
  Criminelen zien kans om de camper tot stoppen te dwingen, om vervolgens kostbare spullen of de gehele camper buit te maken.

 • Oplichting, truuk
  Criminelen maken gebruik van een truuk, afleiding of andere slinkse wijze om hun buit te bemachtigen.

Wat kunnen we er tegen doen?

De oplossing is tweeledig:

 

 • Preventie: de kans op inbraak, diefstal en beroving zo veel mogelijk beperken
  Geen kostbare spullen in het zicht, risicoplekken vermijden, de camper zichtbaar beveiligen.

    >> Lees hieronder meer over
  inbraak & diefstalpreventie
   
 • Beveiliging: de gevolgen van inbraak, diefstal en beroving zo veel mogelijk beperken
  De camper op een effectieve manier beveiligen zodat de criminelen, mochten ze toch in de camper komen of de camper in hun bezit krijgen, zo min mogelijk schade aan kunnen richten.

    >> Lees meer op de pagina over camperbeveiliging

 

Preventie tegen inbraak, diefstal & beroving

Help, mijn camper is gestolen, wat moet ik doen?

 • Meld de diefstal meteen na ontdekking bij het Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit (VbV) op +31  (0)71 - 36 41 777, óók als je niet tegen diefstal bent verzekerd. Dat nummer is 24 uur per dag bereikbaar. Hiermee vergroot je de kans op het terugvinden van je camper aanzienlijk! Houd het kentekenbewijs en verzekeringspapieren bij de hand.

 • Doe aangifte bij de politie in de plaats waar uw auto, motor etc. gestolen is. De politie zal je vragen naar het kentekenbewijs, het merk en type van de gestolen camper, de plek waar de auto gestolen is, en naar je persoonsgegevens en legitimatie.

 • Bel je verzekeringsmaatschappij of verzekeringsagent. Houd de verzekeringspapieren uiteraard bij de hand.

 • In het buitenland doe je éérst aangifte bij de lokale politie, daarna handel je volgens bovenstaande punten.


Nu ik dit gelezen, ga ik nooit meer op reis...

Dat zou jammer zijn.. maar de straat oversteken kan ook gevaarlijk zijn, en dat doen we toch ook gewoon?
Volg onze tips op deze pagina zo goed mogelijk op om de kans op onaangename verrassingen zo klein mogelijk te maken, en geniet gewoon van je welverdiende vakantie!
Beveilig je camper afdoende

Om ongestoord van je vakantie te kunnen genieten is een afdoende beveiliging tegenwoordig eigenlijk onontbeerlijk. Lees alles over de mogelijkheden op onze pagina over camperbeveiliging.

Waardevolle spullen in een kluisje

Uiteraard laat je zo min mogelijk waardevolle spullen in je camper achter. Maar je kunt niet alles meesjouwen, een kluisje kan dan een uitkomst zijn.